S rakem do Rakovníka

13. 07. 2016 7:04:33
Čekali jsme děťátko. Zda to bude holčička nebo kluk jsme si nechali jako překvapení. Velmi pravděpodobné bylo jen to, že se narodí ve znamení Raka. A jedna z našich stěžejních otázek byla: kde porodíme tentokrát?

Po dvou předešlých zkušenostech získaných u Apolináře se manželce na toto "místo činu" nechtělo. Po týden trvajících pokusech v 8:00 u registračního formuláře na internetu se jí ve 14. týdnu těhotenství nakonec podařilo zaregistrovat se v Podolí, což byla jediná porodnice v Praze, kde umožňují rodičce mít u porodu kromě otce dítěte i svoji porodní asistentku. Nicméně následné ultrazvuky a kontroly v podolské porodnici v manželce nevyvolaly žádnou velkou euforii: dlouhá čekání mezi spousta podobně obdařenými ženami a nemocniční přístup některých bílých plášťů nedával zapomenout, že se nastávající matka nachází ve velkoprodukčním ústavu přicházení na svět.

A tak není divu, když naše porodní asistentka navrhla možnost rodit v rakovnické nebo příbramské porodnici, které vřele doporučuje, že nás tento návrh zaujal. Vybrali jsme si porodnici v Masarykově nemocnici v Rakovníku. Domluvili jsme si schůzku s primářem MUDr. Poláčkem. I když jsme si nemohli prohlédnout porodní sály - byly zrovna v akci - z krátkého rozhovoru a pobytu v porodnici na nás dýchla pohodová atmosféra místa. Jako by nešlo o nemocnici, porodnici, jako bychom ani nebyli ve zdravotnickém zařízení. Nebylo potřeba žádné registrace, žádné byrokracie, prostě "až přijedete, tak zazvoňte v 8. patře".

Takže bylo jasno: pokud budeme stíhat, tak pojedeme rodit do Rakovníka!

V den D, v hodinu H jsme tedy také vyrazili. Hodinka jízdy rychle utekla a pohupování auta jistě pomohlo k správnému rozeběhnutí porodu. :-) I díky porodní asistence Janě Menčlové byla pohoda a nebáli jsme se, že nedojedeme...

Na příjmu manželce natočili monitor, a pak to vzalo relativně rychlý sled událostí: než jsem se nadál, vyklubal se za jeden a půl hodiny (přímo na příjmu) na svět zdravý klučík František! Měl 3,420kg a i když následoval po sestřičce, která se před šesti lety narodila císařem, tak jsme to zvládli bez této "vymoženosti". V Podolí mají právě 3,5kg jako hranici pro povolení rodit vaginálně po císařském řezu a dle ultrazvuku (nyní je nám jasné, že zřejmě mylně) předpovídali již 14 dní před termínem, že má miminko 3,3kg...

Následně jsme strávili 2 dny na nadstandardním pokoji, v kterém si člověk připadal jako na dovolené v hotelu s plnou penzí. Zažili jsme velmi příjemné prostředí šestinedělního oddělení (vloni zrekonstruovaného) s velmi milou společností sestřiček a doktorů, kteří nemají potřebu dokazovat si "kdo je tady pánem" a ani nebudí dojem, že v předcházejícím zaměstnání měli funkci bachařů. Nejsou tam zbytečné nástupy půl hodiny předem na apelu k vizitě s nahatými miminky, nejsou tam přehnaná nařízení vážit miminko před kojením, po kojení, před čůráním, po čůrání apod. Vše je podáváno věcně a bez vedlejších nátlaků a manipulace (např. náš předčasný odjezd nebyl komentován projevy typu: "Klidně vás můžeme pustit dřív, ale uvědomte si, co všechno se může stát..." + významné koulení očima). Řád je přiměřený situaci, ale nic není vyhnáno do přehnaných statisticko-pedantských nařízení...

Zkrátka čas strávený v rakovnické porodnici se nám zapsal hluboko do duše. Klid, mír, hluboké prožití posvátné chvíle zrození... Nádhera!

Po dvou dnech jsme podepsali tzv. reverz (který nemocnice samozřejmě musí mít při předčasném odjezdu) a jeli jsme domů.

Děkujeme všem, kteří nám v těch dnech byli nápomocni, kteří nám pomáhali laskavě a trpělivě a ve výsledku dokázali ze zrození našeho synka vytvořit krásnou zkušenost, na kterou ve svých vzpomínkách nikdy nezapomeneme...

Konkrétně děkujeme:

- primáři MUDr. Poláčkovi, který se jistě velkou měrou zasloužil o to, jak tato porodnice v současnosti funguje!

- MUDr. Kondovi, který nechal porodní asistentky samostatně vést porod, nijak do něj nezasahoval a ve chvíli, kdy bylo potřeba, tak profesionálně a rychle zasáhl!

- "naší" porodní asistence Janě Menčlové a místní porodní asistentce Pavle Holé, které nám pomáhaly přivést na svět krásného Františka!

- všem ostatním sestrám a lékařům, jejichž jména jsme si za tu krátkou dobu nestihli zapamatovat!

!!! D Ě K U J E M E !!!

Kontakty:

- https://www.facebook.com/porodnicerakovnik/

- http://www.nemorako.cz/

Autor: Jan Baše | středa 13.7.2016 7:04 | karma článku: 23.73 | přečteno: 1133x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...