Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Švorčík Jaroslav

14. 1. 2008 11:28
No já jsem tedy nevěřící...

Kdybyc ale věřící byl, tak by mne dost naštvalo to zneužívání tradic.

Představte si, že jsem léta pracoval v obchodním domě Máj, to bylo ještě za komunistů. Ujišťuji Vás, že i tehdy hráli kolem dokola vánoční koledy. Běžnému zákazníku, který tam stráví půl hodiny (sám), nebo hodinu( s ma nželkou) to tak nepřijde. Když si ale představíte, že jsem to poslouchal i 11 hodin denně, tak bych jim do toho reproduktoru šlápl a Ježíši Kristu zakroutil krkem.;-(

0 0
možnosti

Tazatel

28. 12. 2007 17:42
pár otázek pro autora

Mám pár dotazů na autora  článku a budu rád, když mi je zodpoví.

1) Bere v potaz Starý Zákon?

2) Veříte v Božství JK?

3) Věříte pravosti evangelií? Pokud ano, jak si vysvětlujete pasáže, kde Kristus mluví o tom, že musí zemřít za hříchy světa. (Někde přímo, někde mezi řádky)

Dekuji;-)

0 0
možnosti

Jan Baše

28. 12. 2007 19:21
Re: pár otázek pro autora

Že by křížový výslech před následným ukamenováním? ;-)

Ale vážně, rád odpovím:

add 1) otázkou je, co myslíte tím "brát v potaz". Přiznám se zcela dobrovolně že nejsem žádným starozákonním specialistou, dokonce jsem jej celý ani nepřečetl. Vím, že to není nic, čím bych se mohl chlubit, ale zároveň to nepociťuji jako zásadní mezeru ve vzdělání, bez jejíž doplnění bych nic správně nedovedl pochopit.

add 2) Ano.

(nějak se mi to protáhlo :-), tak pokračuji v další reakci... )

0 0
možnosti

nestačím se divit

27. 12. 2007 9:34
Vážený pane autore

Články musí zohleďnovat subjetivní názory, lidově řečeno, aby měly šťávu, ale je třeba vycházet z objektivních, slovy grálu řečeno, souvislostí/faktů.

Proto než začnete něco hanit, přečtěte si to, co o tom píše haňená protistrana, jaký na to má pohled....

Tím se váš článek stane zajímavějším, vybočí z řady tečh obyčejných, tendenčních...

S přáním chytání lepších souvislostí, za kterými je vidět Moudrost, do nového roku

Váš čtenář

0 0
možnosti

Jan Baše

27. 12. 2007 21:26
Re: Vážený pane autore

Tendenční? No nevím, jakou tendencí jsem se nakazil, ale vidíte - čtu tady všechny názory :-)

0 0
možnosti

Zdenek

27. 12. 2007 6:49
Já bych se rád vnitřně naplnil,

ale v TESCu neměli jediný vajíčko, ánžto byly vykoupeny.

0 0
možnosti

Jan Baše

27. 12. 2007 21:27
Re: Já bych se rád vnitřně naplnil,

To znám, je to pech a oucítím s Vámi :-)

0 0
možnosti

Jirka

27. 12. 2007 4:17
Co nam Jezis prinesl?

Ze Jezis na krizi umirat nemusel? Co napr. Marek 8:31 - A zacal je ucit ze je nutne aby Syn Cloveka mnohe trpel a byl odvrzen starsimi a veleknezi a zakoniky, byl zavrazden a za tri dny vstal z mrtvych (paralely Mat 16:21, Luk 9:22)? Jezis sam rekl ze musi zemrit. A nezemrel jenom pro nas lidi - zemrel pro cely svet (1Ja 2:2, Rom 8:22-24). Kdyz Adam a Eva poprve zhresili, cely svet padl s nimi. Jezis prisel tu kletbu sejmout.

Ani Buh nemuze kletbu sejmout jen tak, mirnix tyrnix, protoze se mu zachce - to by nebylo spravedlive. Nekdo za hrich potrestany byt musi. Protoze ale jen nekonecna obet zaplati za nekonecny hrich, stal se Buh Syn clovekem aby vytrpel trest od Boha Otce. Ano, Krista zabili lide, ale on na kriz v podstate vylezl sam.

Aspon takhle to popisuje Bible. A o tom ze staci verit - "Tem kdo ho prijali (tzn. odvratili se od hrichu a nasleduji Kristovo uceni - viru v Boha a lasku k bliznimu), kteri uverili v jeho jmeno, tem dal pravo se stat Bozimi detmi (Jan 1:12). Nesmysl?

0 0
možnosti

Eonwe

26. 12. 2007 23:34
Cože???

To jste trošku špatně pochopil, že stačí uvěřit. Jinak řečeno, uvěřit znamená praktikovat to, čemu věřím, jinak je víra jen prázdné slovo! Tudíž, kdo opravdu uvěří (např. Ježíši), tak dělá to čemu uvěřil (v tomto případě - zjednodušeně  - dobro). Je to trošku složitější, ale Vy jste to taky řádně zjednodušil...

0 0
možnosti

Jan Baše

26. 12. 2007 19:13
Zase komančové!

Není to trochu už paranoidní? Ač se napíše blog o čemkoliv, vždy diskuze skončí u "komančů"...

Není umění smíchat všechno se vším - z toho vzniká jenom guláš :-/

0 0
možnosti

captain

26. 12. 2007 18:00
Vy znalci historie

Vy znalci historie, jak to tady tak čtu, je jasné, že jste krom dějin, které vám po 40 let předkládali komačové, nic nesetudovali.?! Pokud totiž mluvíte o nějakém krveprolití pocházející od křesťanů, bylo by dobré přesně říct, kterých křesťanů!!! Nejsoui všchnii stejní! Protože jen jedni, římští křesťané, kteří si dnes noblesně říkají katolící, se již 2000 let ve svém zápasu o víru dopouštějí mnoha neomluvitelných křiv...

0 0
možnosti

dejf

26. 12. 2007 13:49
Jezis se narodil

pokud k tomu tedy skutecne doslo, tak se Jezis narodil jako vysledek tisiciletych eugenickych manipulaci, jihz se zidovska kultura na popud tehoz boha jejz uctivaji krestane dopoustela. Ano eugenika je jedna z veci, kterou tolik vycita nase stavajici kultura Hitlerovskemu nemecku, ackoliv tam to trvalo relativne chvilinku. Takze co se samotneho narozeni tyce, jednalo se o tvorbu tela tak silneho, aby dokazalo prijmout boha samotneho, cimz pochopitelne doslo k likvidaci duse s niz se dane telo narodilo a tak dale - nic co by bylo hodne vic nez opovrzeni.

Jezis nezemrel, podle historickych pramenu se po jeho tzv nanebevzeti objevil mudrc jeho veku na uzemi dnesniho Tibetu, coz by dale korespondovalo s tim, ze se moc nevi, kde byl od uprku do egypta po prichod do jeruzalema a lze predpokladat, zejmena na zaklade puvodnich verzi evangelii, ze se potuloval prave po cine a indii, kde nabiral material pro nastoleni noveho kultu.

Kazde organizovane nabozenstvi je dusevni poruchou... A.C.Clarke

0 0
možnosti
E

Eremite

26. 12. 2007 11:06
Buh stvořil celý Vesmír jen kvůli tomu...

Ano, Buh stvořil celý Vesmír jen kvůli tomu, aby na jedné nepatrné planetě stvořil člověka?!

Protoze prijde pro Bozi lid fyzické zmrtvýchvstání v "oslavenem, duchovnim tele," ktere nebude podlehat nemocim, smrti, starnuti, bude existovat na veky, pohybovat se rychlosti myslenky (nadsvetelnou) univerzem, a take mezi nebem a zemi. Bude takove, jake mel Jezis pri jeho zmrtvýchvstání, bude schopno pozivat / chutnat pokrmy (ucastni se velke svatebni hostiny Beranka v Nebeskem Jeruzaleme), vyskytovat se na vice mistech najednou, bude diky sve neporusitelnosti / nesmrtelnosti schopno pohrouzit se do studia Bozich tajemstvi, spojenych s Jeho nekonecnosti, bude zkoumat miliardy existujicich galaxii...

Grant Jeffrey: The Resurrection of the Body

http://www.christian.tv/index.php?module=ctv&action=mediaCenter&cid=22

0 0
možnosti

pavel

27. 12. 2007 10:52
Re: Buh stvořil celý Vesmír jen kvůli tomu...

No tohle jsou opravdu úžasné konstrukce. Čtěte radši bibli, tohle je ne-science-fiction.

0 0
možnosti